Wat doet een webdesigner? Dé 5 taken

Wat doet een webdesigner? Als webdesigner ben je, zoals de naam al zegt, bezig met het ontwerpen van websites en webshops. Hier komen verschillende taken bij kijken die belangrijk zijn om de klant te voorzien van een goede website. Denk hierbij naast het ontwerpen van de website aan, het optimaliseren van de website, ook qua SEO, zorgen dat alle UI/UX goed geregeld is en het opzetten van webshops op de achtergrond. Er komt dus meer bij kijken naast het ontwerpen om een goede webdesigner te zijn. We gaan gelijk kijken naar de 5 belangrijkste taken van een webdesigner.

 

Websites ontwerpen

Wat doet een webdesigner? Het makkelijkste antwoord op deze vraag is natuurlijk: webdesign. Webdesign is een term die gebruikt wordt om het ontwerpen van websites te omvatten. Webdesigners moeten de basis kennen van onder andere HTML, CSS en JavaScript om custom ontwerpen voor klanten te kunnen maken. Ook is het belangrijk dat ze de nieuwste trends met betrekking tot webdesign goed in de gaten houden zodat ze zich kunnen onderscheiden van de concurrent.

 

Websites optimaliseren

De tweede taak van een webdesigner is naast het ontwerpen van de website, het optimaliseren hiervan. De meeste webdesigners maken hierbij gebruik van verschillende tools die hen helpen om eventuele problemen met de website te ontdekken. Bij het optimaliseren van een website hoort onder andere het zorgen dat de pagina’s van de website snel laden, geen foute links of afbeeldingen zijn toegevoegd en dat de dan gebruiksvriendelijke website responsive is en dus zowel op desktop als mobiel een goede lay out toont.

 

Goed inzetten van UI/UX Design

User Interface (UI) en User Experience (UX) Design zijn twee belangrijke elementen die een webdesigner eigenlijk zou moeten beheersen. Dit is namelijk belangrijk om een goede online aanwezigheid te creeëren voor de klant. Het begrijpen hoe gebruikers met een website interacteren laat een webdesigner mooie, gebruiksvriendelijke lay out ontwerpen waardoor bezoekers de pagina’s verder willen verkennen. Ook zorgt goede UI/UX design ervoor dat de website voldoet aan de zogeheten accessibility compliance wat de ranking van de website op Google verhoogt.

 

SEO Optimalisatie

SEO optimalisatie is een ander belangrijk aspect van een webdesigner. Zonder dit kunnen websites niet gevonden worden in de zoekmachines. Hierbij hoort onder andere keyword research, het maken / optimaliseren van content en het goed zetten van meta tags, titels en beschrijvingen. Daarnaast is het verkrijgen van backlinks erg belangrijk om hoger in Google te komen. Backlinks zorgen er namelijk voor dat je website, volgens Google, meer autoriteit krijgt. Hierover heb ik een apart artikel geschreven die hier te vinden is.

Deze technieken zorgen ervoor dat je website gratis bezoekers krijgt via de zoekmachines wat weer leidt tot meer conversies, verkopen van online producten en dergelijke.

 

Opzetten van webshops

Als laatste moet je als webdesigner webshops op kunnen zetten. Dit vergt op de achtergrond van de webshop extra werk zoals het goed regelen van het voorraadsysteem, verzendingen en betalingen. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van software van andere partijen. Denk hierbij aan payment service providers zoals Mollie, Stripe of Paypal. Verzending wordt vaak geregeld door PostNL, DHL of Budbee. Dit zorgt er allemaal voor dat klanten op een goede, fijne manier af kunnen rekenen op je webshop en ook goed op de hoogte gehouden worden van de bestelling.

Bij het opzetten van webshops komt ook een deel PHP en database kennis kijken waarin alle gegevens opgeslagen worden van klanten. Daarnaast werken bovengenoemde andere partijen vaak met API’s die de webdesigner eigenlijk ook moet kunnen toepassen in de website. Meestal kan dit alles wel geregeld worden binnen een centraal content management systeem zoals WordPress in combinatie met WooCommerce of Magento.

 

Conclusie

Als webdesigner heb je te maken met een heleboel verschillende skills die je onder de knie moet hebben. Webdesigners moeten alles beheersen als het gaat om het maken van een werkbare website. Alle interactieve onderdelen moeten goed passen in de bestaande infrastructuur. Hiervoor heb je als webdesigner een technisch inzicht nodig. De wensen van de opdrachtgever qua vormgeving zijn natuurlijk het belangrijkste maar het is ook belangrijk hen te voorzien van concepten die misschien zorgen voor het ontwikkelen van een betere website.

 

FAQ:

  • Wat verdient een web designer?

    • Als webdesigner bepaal je je eigen salaris. Samen met een opdrachtgever bepaal je de kosten van de klus. Hoeveel ik vraag voor een klus staat in dit artikel.
  • Hoe krijg je klanten als webdesigner?

    • Klantwerving kan gaan via een opdrachtgever zoals Freelancer.nl of in opdracht voor bekenden. Daarnaast kan je gebruik maken van Google of bureaus die helpen met het zoeken naar klussen.
  • Welke opleiding heb je nodig als webdesigner?

    • In feite heb je geen opleiding nodig om aan de slag te gaan als webdesigner. Er zijn wel verschillende studies waarbij je design uitgelegd krijgt. Dit is alleen niet noodzakelijk. Zeker niet wanneer je werkt met een CMS als WordPress en gebruikt maakt van een eenvoudige template.